Mail de redactieMail de redactie

Snel naar

Rondom het klaslokaal

Dit voorwoord schrijf ik in de trein, een grijze...

USAgenda 2017-2018

Een overzicht van de leerlingactiviteiten dit...

Nieuw redactielid

De huidige leerling-redactieleden doen dit jaar...

Ideeën welkom bij de medezeggenschapsraad

In de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad...

Genomineerde roman van docente Nynke Smits

Dit jaar verscheen bij Primavera Pers de historische...

Plusklassen 2016-2017

Afgelopen jaar konden leerlingen in de onderbouw...

Romereis twee-punt-nul

De Romereis is al jaren onderdeel van het Stedelijk...

Jodelende dodo’s op Socrates

Klas 1A en 1C vielen dit jaar in de prijzen tijdens...

Interview raad van toezicht

De beide rectoren van Athena en Socrates vormen...

Toetsen

Een wervelwind van brugklassers waait door de...

-- Oproepen en mededelingen --

USAgenda 2017-2018

Een overzicht van de leerlingactiviteiten dit jaar, georganiseerd door de USA.

Ideeën welkom bij de medezeggenschapsraad

In de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) overlegt de schoolleiding van het Stedelijk Gymnasium met leerlingen, leraren en ouders. Elk van deze drie 'geledingen' biedt vanuit het eigen perspectief inbreng op het schoolbeleid. 

Plusklassen 2016-2017

Afgelopen jaar konden leerlingen in de onderbouw van het SGL weer verschillende Plusklassen volgen. Ze konden extra uitdaging vinden in verschillende onderwerpen, waar ze zich een uur in de week in konden verdiepen: wiskunde, scheikunde, sterrenkunde, waarnemen, museologie, actief Latijn, Nederlands/geschiedenis, debatteren, creatief schrijven, en mozaïeken. 

Romereis twee-punt-nul

De Romereis is al jaren onderdeel van het Stedelijk Gymnasium. Toch blijft deze klassieke reis omhuld met een vleugje magie. Het is onbetwist het hoogtepunt van de leerlingen in het vijfde jaar. Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het zou zijn om deze reis te beleven? Het kan. Want voor het eerst dit jaar organiseert de school deze trip voor ouders.

Jodelende dodo’s op Socrates

Klas 1A en 1C vielen dit jaar in de prijzen tijdens de Propaganda-avond op Socrates. Elk jaar voeren eersteklassers een eigengemaakt toneelstuk op voor de ouders. We blikken terug op de 5 klassen die het publiek meenamen op een tour rond de wereld. Van Afrika naar Antarctica en van Mexico naar Waterloo.

Ontbijten met ouderen

Om 7 uur ’s ochtends stonden sommige derdeklassers al voor de schooldeuren om de gymzaal klaar te maken voor de speciale gasten die deze dag zouden komen. 

 

 

Leerlingactiviteiten maart-mei 2017

Een overzicht van de leerlingactiviteiten voor de komende maanden, georganiseerd door de USA (Uno Sumus Animo, wij zijn een van geest).

 

Sumoworstelen met leraren en de benen harsen van de gymnastiekdocent

Je zou  bijna denken dat dit een grap is, maar op het Stedelijk is bijna alles toegestaan als het gaat om het inzamelen van geld voor de kerstactie. De stichting Free a Girl, die zich inzet voor meisjes in derdewereldlanden die eindigen in de prostitutie, ontving een bedrag van maar liefst €34.768,38 uit handen van alle vierdeklassers van zowel Socrates als Athena.

 

Leerlingactiviteiten eind 2016

De leerlingenvereniging USA is ook dit jaar weer zeer actief. 

Kortere Romereis vanaf 2017

De afgelopen jaren is de reissom (nu € 990) van de Romereis voortdurend gestegen. Elk jaar komt er wat bij. Dat geldt vooral voor de reis- en verblijfskosten. Helaas hebben wij daarom moeten besluiten om de Romereis met ingang van editie 2017 met één dag in te korten: van tien naar negen dagen.  

Leiden Model United Nations (LEMUN) 2016

The Leiden Model United Nations (LEMUN) conference is only a few weeks away. This year we celebrate the fact that LEMUN was founded 15 years ago. So preparations for our very own MUN conference at the Stedelijk Gymnasium Leiden are in full swing. Students from our school have been asked to help with Housing, Admin staff, Press and Catering crew.

Design Thinking Thesis Challenge

Voor de fanatieke Gymnasiasten die aan al het huiswerk, toetsen en buitenschoolse activiteiten nog niet genoeg hebben, is er een nieuw project. Een project dat je kennis laat maken met een nieuwe vorm van denken, een project dat je uitdaagt je verder te verdiepen in de stof dan je op school zou doen en een project dat je nieuwe plekken laat ontdekken: de Design Thinking Thesis Challenge.

Foto's, blogs en video's Romereis 2017

Voor wie het is ontgaan: voor de herfstvakantie zijn de vijfde-klassers weer op Romereis geweest. De leerlingen hebben veel geblogd, gefotograafeerd en gefilmd!

USA-verkiezingen, je moet er maar van houden

"Bleeker vult je beker!” wordt er door de hal geschreeuwd. “Laurine voor praeses!” volgt vlak daarna. Waar schreeuwen door de gangen gewoonlijk als taboe wordt gezien, lijkt het nu de norm te zijn.

Science4U, nerd-project of buitenkansje?

Science4U is volgens het schoolboekje ‘een project voor getalenteerde onderbouw-leerlingen die, naast het gewone schoolprogramma, een onderzoeksproject op de universiteit of bij een bedrijf gaan doen’.

Over D&D; ofwel de angst dat jouw kind ook gaat Drinken of Drugs gebruiken

Hoe dat voor jullie is weet ik niet, maar persoonlijk schuif ik de gedachte dat mijn kind veel gaat drinken, blowen of – God verhoede – pillen slikken, direct ver weg vanuit de overtuiging dat zij verstandiger is dan dat. Hoop ik dan maar. Want zeker weten doe ik dat natuurlijk helemaal niet.

 

Het bèta-mysterie

Vooroordelen over de profielkeuzes

 

‘Kies exact’ of ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’. Deze slogans uit de jaren ‘80 klinken veel ouders vast helder in de oren. Het lijkt erop dat deze campagnes nog steeds vruchten afwerpen want de nieuwe generatie leerlingen kiest overtuigend vaak voor de bètavakken.

 

Drama als keuzevak in de bovenbouw

In 2014 is op het Stedelijk Gymnasium het vak Drama ingevoerd als verplicht vak in de tweede klas. Het jaar daarop is het vak ook op het curriculum van de brugklas gezet. Na twee succesvolle jaren krijgt het vak Drama met ingang van het schooljaar 2016-2017 nu ook een plaats als keuzevak in de bovenbouw. Leerlingen in klas 3 kunnen bij de profielkeuze het vak Drama kiezen als keuzevak in het vrije deel.

 

Profielwerkstuk-avonden

 

must voor ouders, ruim keuzeaanbod voor iedereen

 

Het profielwerkstuk. Het heeft wat van een meesterproef, na bijna zes jaar voortgezet onderwijs laat je zien wat je kan. Door een zelfgekozen onderzoeksopdracht tot een goed einde te brengen. Tegelijk is het het eerste project waar een leerling gedurende langere tijd en in verschillende fasen aan werkt. Best lastig om te plannen dus, naast alle school- (en andere) kwesties die in de vijfde en zesde je aandacht vragen. Daarmee is het profielwerkstuk zowel een afsluiting van je schooljaren, als een introductie op de vele ‘werkstukken’ die er tijdens je studietijd nog zullen volgen.

 

Parentificatie

 

Je ouders op je schouders

 

“Mama, zal ik een kopje koffie voor je zetten?” vraagt mijn achtjarige zoon sinds kort bijna elke ochtend. Hij heeft net geleerd hoe het koffiezetapparaat werkt en wil graag laten zien dat hij koffie kan zetten. Tegelijkertijd is het zijn manier om een beetje voor me te zorgen.

 

Scholae Latinae op het SGL

Op vrijdag 15 april 2016 vindt een bijzonder evenement plaats op het Stedelijk Gymnasium Leiden: de zogeheten Scholae Latinae. Enkele tientallen leerlingen uit het 1e t/m het 6e leerjaar krijgen die gehele dag Latijnse les in het Latijn.

 

“Wat je op sociale media ziet, is regelmatig niet echt”

Onderzoek naar gebruik van sociale media door leerlingen SGL 

 

Eigen onderzoek van Pro Parentibus geeft inkijkje in het gebruik van sociale media binnen het Stedelijk Gymnasium Leiden.

 

“Die blauwe olifant past toch nooit in die doos”

Propaganda avond 2015, Socrates

 

27 november was het weer zo ver. Alle brugklassen verzamelden zich voor de onofficiële inwijding van het Stedelijk Gymnasium Leiden: de Propaganda avond! 

Eerste kennismaking nieuwe rector Socrates

Vanaf half november heeft Socrates een nieuwe rector: Inge Krul. Een nieuw gezicht voor medewerkers, leerlingen en ouders. Wie is dat nieuwe gezicht? De redactie vroeg haar om een korte introductie van zichzelf.

Kerstactie 2015

De geur van rozen en cake hangt weer in de lucht; Correct! De kerstactie komt er weer aan! Drie dagen vol kerstmuziek, gezelligheid en ongemakkelijke serenades, of toch niet?

 

Het nieuwe USA-bestuur

Twee weken voor de zomervakantie was de school nog volgeplakt met honderden posters van de kandidaat-leden voor het USA. De strijd om de zwevende kiezer was bijna net zo hevig als bij een echte politieke campagne. Eind juni is het nieuwe bestuur bekendgemaakt en inmiddels heeft het USA ook al de eerste filmavond van het schooljaar georganiseerd – met films als The Maze Runner op locatie Socrates en The Neighbourhood op locatie Athena.

 

Het onderwijs van de toekomst?!

In de vorige editie schreef Hans Buijze, rector van Socrates, dat hij na dit schooljaar met pensioen gaat. Tijd voor een exit-interview. Alexa Kuit sprak met hem over de toekomst van het onderwijs.

 

Leidse scholieren massaal naar de bioscoop

Een week vóór de meivakantie zaten de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium niet in de schoolbanken, maar in een bioscoopstoel. Dit gebeurde in het kader van het eerste Scholieren Filmfestival, van 13 tot 17 april, in de Leidse bioscoop Lido. Dit project werd volledig georganiseerd door de leerlingen zelf. Voor Pro Parentibus sprak ik met Nick Hortensius, hoofd educatie van het Leiden International Film Festival en oprichter van het Scholieren Filmfestival.

 

Mediatheek Socrates van start

De recente uitbreiding van locatie Socrates van het Stedelijk Gymnasium maakte ook de realisatie mogelijk van iets dat eigenlijk niet mag ontbreken in een school: een Mediatheek. Gevestigd in een aquarium-achtige ruimte op een centrale plek in het gebouw is het ‘aquarium met boeken’ onlangs geopend.

 

Drama opdrachten zijn niet mis

“Eigenlijk is mijn belangrijkste doel als docent Drama, naast het literair-historische kennisdoel en dat van de sociale groepsdynamica, om het ontologische aspect aan te boren: het ‘wie ben ik en waar sta ik voor?’. Leerlingen kennis laten maken met en bewust te laten zijn van hun persoonlijkheid en of ze dat durven te laten zien.”

Aan het woord is docent Peter Reijn, die lessen verzorgt voor het vak Drama dat dit jaar als proef deel uitmaakt van het curriculum van de tweede klassen op Athena en Socrates.

 

Oudervereniging en Schoolfonds: ze zijn er voor u

Mijn naam is Jan Gerard Snip, in het dagelijks leven Chief Enthusiasm Officer bij ICT-bedrijf SPING, getrouwd met Tanja en vader van Lorena uit klas 3F en Rosa. Sinds twee jaar ben ik penningmeester van de oudervereniging en het schoolfonds. Het is een leuke manier om betrokken te zijn bij school. En het is een dankbare rol om de belangen van alle ouders te behartigen bij de schoolleiding. De oudervereniging vergadert een paar keer per jaar met als afsluiting een gezellig etentje met de rectoren, liefst op een zonnig terras.

 

Plusklassen in de tweede

Door Rozemarijn Das

 

Als je overal voldoende voor staat en je mentor vindt dat je wat extra uitdaging nodig hebt, kun je in de tweede klas plusklassen volgen. Er zijn vier soorten plusklassen: Creatief Schrijven (Nederlands), Wiskunde, Ruimtevaart & Sterrenkunde (Natuurkunde) en Sprekend Latijn. Plusklassen zijn een aanrader, omdat je mensen uit andere klassen leert kennen, het is leuk om nieuwe dingen te leren en het geeft je een andere kijk op de wereld om je heen.

 

Het draait maar om één ding: bezoekers en hun gedrag

Bij het ontwikkelen en beheren van een website draait het als het goed is maar om één ding: degenen voor wie je hem maakt. Bij het opzetten van de ProParentibus-website stond die vraag dan ook steeds centraal. Hoe kunnen we hem zo maken en vullen dat ouders en andere relaties van het Stedelijk Gymnasium blijvend geïnteresseerd zijn?

Nieuwbouw Socrates, het vervolg

Liefst acht mooie nieuwe lokalen, twee nieuwe BINAS-lokalen, een prachtig muzieklokaal met tribune, een bibliotheek, drie nieuwe ruimtes voor staf en docenten, een flink uitgebreide aula, een nieuwe entree, een fietsenstalling met voldoende capaciteit. Dit zijn de voornaamste opbrengsten van de langlopende verbouwing c.q. uitbreiding van Socrates.

Fotoreportage Nieuwbouw

In de vorige editie beschreef Hans Buijze de lange weg naar nieuwbouw van Socrates. Aan alles komt een eind: na de herfstvakantie 2014 was het echt af en kon het gebouw eindelijk weer compleet in gebruik genomen worden. 

 
In deze editie een foto-impressie door twee nieuwe redactieleden: Hanna Hodgetts en Rozemarijn Das. Met hun foto’s brengen ze de opmerkelijke eenheid van oudbouw en nieuwbouw op Socrates in beeld.  
 

Veranderingen in de ICT

Het afgelopen jaar is er veel veranderd in de school. Niet alleen het gebouw van Socrates, ook de ICT in de hele school heeft een metamorfose ondergaan. Zo is het hele netwerk vernieuwd en zijn alle computers vervangen. De opstartsnelheid is enorm vooruit gegaan en de school maakt nu gebruik van Windows 8. De afgelopen jaren waren de computers uitermate sloom met opstarten, met een gemiddelde tijd van ongeveer 15 minuten. Nu is de computer binnen twee minuten klaar voor gebruik.

Die 2e en 3e van september...

Het was een heel raar en opwindend gevoel toen ik op de eerste introductiedag de school binnenstapte, maar dat zullen jullie als ouders ook wel ondervonden hebben als 12-jarige. Ik weet zeker dat deze twee dagen de drukste dinsdag en woensdag waren in mijn hele leven en ondanks dat ik geen les had misschien ook wel de leerzaamste. Je kent namelijk niet zomaar binnen twee dagen de namen en diverse eigenschappen van 27 medeleerlingen.

Winterkamp

Ook dit jaar was het Winterkamp geslaagd en heeft iedere leerling het volbracht!

Het is al weer even geleden, maar ook afgelopen winter zijn de leerlingen van de derde klas op Winterkamp geweest in Drenthe. In dit stukje vertellen wij, derdeklasser Victor die ‘m uitliep en tweedeklasser Afra die volgend jaar pas mag, over onze ervaringen tijdens het Winterkamp. Een barre tocht van 60 kilometer lang met slecht eten, kou en geen toilet …. of toch een gezellig uitje met nieuwe mensen, vrolijke liedjes en zoveel mogelijk manieren om snoep mee te smokkelen?

Ouders hebben zó veel bruikbare kennis en ervaring

Je kind op de middelbare school. Jij leert loslaten, maar de school vraagt betrokkenheid. Voor ouders soms een verwarrende situatie. Voor de inspraakorganen van de school – Medezeggenschapraad en Oudervereniging – is die verwarring merkbaar en zichtbaar. Zoals in de ondermaats bezochte thema-avonden voor ouders. Maar ook in de individuele ouder met een klacht die het ‘hogerop’ zoekt door alle inspraakorganen aan te spreken.

 

Maar zo werkt het niet. Tijd voor een gesprek met de voorzitters van Oudervereniging (OV) en Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR).

Uitbreiding van Socrates, een bouwproces met hindernissen

Begin oktober 2014 moet het allemaal af zijn: de uitbreiding met meer ruimte in de aula, een prachtige studiezaal, twee nieuwe bèta-lokalen, acht mooie theorielokalen en een muzieklokaal.