Mail de redactieMail de redactie

Snel naar

Rondom het klaslokaal

Dit voorwoord schrijf ik in de trein, een grijze...

USAgenda 2017-2018

Een overzicht van de leerlingactiviteiten dit...

Nieuw redactielid

De huidige leerling-redactieleden doen dit jaar...

Ideeën welkom bij de medezeggenschapsraad

In de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad...

Genomineerde roman van docente Nynke Smits

Dit jaar verscheen bij Primavera Pers de historische...

Plusklassen 2016-2017

Afgelopen jaar konden leerlingen in de onderbouw...

Romereis twee-punt-nul

De Romereis is al jaren onderdeel van het Stedelijk...

Jodelende dodo’s op Socrates

Klas 1A en 1C vielen dit jaar in de prijzen tijdens...

Interview raad van toezicht

De beide rectoren van Athena en Socrates vormen...

Toetsen

Een wervelwind van brugklassers waait door de...

-- Oproepen en mededelingen --

 

 

 

Yinka Adekoya

Ambitieus, slim, leergierig, een aardige jongen, een goede vriend en een fenomenale danser. Dit klinkt misschien te goed om waar te zijn, maar hij bestaat echt. Yinka Adekoya uit klas 5k is de ultieme gymnasiast met zijn mooie cijferlijst, maar heeft naast school een grote passie; dansen. 

 

O, Socrates!

Een ode aan de school

 

Laat ik mij even voorstellen: mijn naam is Werner van Rossum. Als filosofiedocent in opleiding heb ik het afgelopen half jaar-en-een-beetje stage gelopen op het Stedelijk Gymnasium Leiden, locatie Socrates.

Dramatical death

“To be or not to be - that’s the question.” Deze zin komt natuurlijk uit Shakespeare’s beroemde Hamlet. Al is deze zin nog zo beroemd, de meeste mensen kunnen toch niet zomaar op een paar andere stukken komen. Zonde, toch? Dat vonden de docenten Engels wel en daarom organiseerden zij een speciaal project voor de vierde klas, waarin ook het Britse theatergezelschap Big Wheel Theatre een rol speelde.

 

Een jaartje ertussenuit

Het nemen van een tussenjaar is na je middelbare school al vrij gebruikelijk. Om de wereld te ontdekken, te werken of om gewoon nog een jaar de tijd te hebben om te beslissen over je studie. Maar ook tussenjaren ín je schoolperiode worden steeds gebruikelijker. Steeds vaker trekken leerlingen halverwege hun schoolcarrière naar het buitenland om daar een (half) jaar te verblijven.

 

Pfeiffer, bosbessenmuffins en maatwerk profielkeuze

Ziekenhuis bezoeken, bloedprikken, ‘wat heb ik nu precies?’. Pfeiffer, wat een rotziekte. Het schijnt dat iedereen het virus een keer krijgt, niet iedereen is er echter gevoelig voor. Hooguit een weekje verkouden en twee dagen bed-hangen. Of soms zelfs helemaal onzichtbaar. Maar het kan ook jaren duren of zelfs chronisch zijn. Kom ik er nog ‘goed’ vanaf met mijn zes maanden. Het was voor mij persoonlijk een valse start aan het begin van de derde klas, vorig schooljaar.

 

Door de ogen van een insider

Eindexamen 2015

 

Elke middelbare scholier krijgt er vroeg of laat mee te maken: de eindexamens. Na zes jaar onderwijs op het gymnasium was het dan ook voor mij zover. 

PRE een pre voor studies in Leiden

Tekst: Richard Dang

 

Voor veel ouders is het Pre-University College (PRE) nog vrij onbekend. Elk jaar zijn er immers maar zeer weinig bovenbouwleerlingen die hieraan kunnen meedoen. In deze aflevering van Me zal ik als tweedejaars PRE-student uitleggen wat dit programma nu precies inhoudt en mijn eigen ervaringen delen.

 

De gelovige gymnasiast

Het Stedelijk Gymnasium Leiden is een openbare school. Dat betekent dat alle geloven in principe welkom zijn, maar voelen de gelovige leerlingen dat ook zo? De ontkerkelijking is in Nederland al jaren aan de gang. Velen van ons zijn dus niet meer gelovig. Houden wij daardoor als leerlingen zónder geloof wel voldoende rekening met leerlingen mét een geloof? Of word je als moslim bij ons op school al snel uitgemaakt voor jihadist? En wat vinden de gelovige leerlingen zelf eigenlijk van de onrust in het oosten? 

 

Profielkeuze stress

Iva Hoefnagel (15) zit in de derde klas en heeft een dilemma: ze moet een profielkeuze maken maar ze weet niet welk profiel voor haar het beste is. In deze Pro Parentibus vertelt zij over haar profielkeuze en de twijfels die ze hierbij heeft. In deze periode moeten alle derdeklassers een voorlopige profielkeuze voor de bovenbouw inleveren. Je hebt keuze uit vier verschillende profielen; bij elk profiel horen verschillende vakken. De keuze voor een profiel betekent dus altijd dat je een paar vakken laat vallen.