Mail de redactieMail de redactie

Snel naar

Rondom het klaslokaal

Dit voorwoord schrijf ik in de trein, een grijze...

USAgenda 2017-2018

Een overzicht van de leerlingactiviteiten dit...

Nieuw redactielid

De huidige leerling-redactieleden doen dit jaar...

Ideeën welkom bij de medezeggenschapsraad

In de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad...

Genomineerde roman van docente Nynke Smits

Dit jaar verscheen bij Primavera Pers de historische...

Plusklassen 2016-2017

Afgelopen jaar konden leerlingen in de onderbouw...

Romereis twee-punt-nul

De Romereis is al jaren onderdeel van het Stedelijk...

Jodelende dodo’s op Socrates

Klas 1A en 1C vielen dit jaar in de prijzen tijdens...

Interview raad van toezicht

De beide rectoren van Athena en Socrates vormen...

Toetsen

Een wervelwind van brugklassers waait door de...

-- Oproepen en mededelingen --

 

 

 

De passie van ... Gerben Colmjon

Gepubliceerd op 17-06-2015

Overdag staat hij voor de klas als aardrijkskundedocent, ’s avonds staat hij gebogen over de biljarttafel bij zijn vereniging in Zoetermeer. Biljarten is er bij Gerben Colmjon met de paplepel ingegoten: zijn vader deed ook aan biljart en omdat Colmjon thuis een eigen biljarttafel had, speelde hij al vanaf zijn zeventiende. Hoewel hij ook nog een tijd zaalvoetbal heeft gespeeld, is biljarten toch echt zijn passie.

 

Biljart moet je overigens niet verwarren met poolbiljart, waarbij men met meerdere ballen speelt. Bovendien kent biljart verschillende speelvarianten. “Je hebt verschillende spelsoorten. De meest gespeelde is libre, daarbij moet je met jouw stootbal proberen de twee andere te raken. Elke keer als dat lukt heb je een carambole – een punt.”

 

Vroeger was Colmjon best een fanatieke speler: in zijn eigen speelklasse heeft hij drie keer meegedaan aan het nationaal kampioenschap “maar hoger dan een vierde plaats ben ik niet gekomen.” Het leuke van dat kampioenschap, en sowieso van de competities, is dat iedereen er aan mee kan doen. Elke speler wordt ingedeeld in een eigen speelklasse, die gebaseerd is op iemands gemiddelde score, het moyenne. “Je hoeft dus niet altijd tegen mensen van hetzelfde niveau te spelen voor een aantrekkelijke partij. Er wordt rekening gehouden met je moyenne. Mijn libre-moyenne ligt rond de 5,5 – 6, dus per beurt maak ik 5,5 à 6 punten. Ik moet 120 caramboles maken en gemiddeld doe ik daar dus zo’n 21 beurten over. Maar iemand met een moyenne van 1, hoeft slechts 25 caramboles te maken. Als je bondswedstrijden speelt, speel je altijd met mensen die in dezelfde moyennecategorie zijn ingedeeld, dan moet je dus evenveel caramboles maken als je tegenstander.”

 

Tegenwoordig komt Gerben Colmjon nog steeds bij zijn biljartvereniging in Zoetermeer om te spelen, maar hij is een stuk minder fanatiek: “Ik speel al ruim 25 jaar op de club donderdagavond competitie, je speelt dan twee wedstrijden. Hoewel ik vroeger redelijk fanatiek was, speel ik tegenwoordig vooral voor de gezelligheid, lekker ouwehoeren en een balletje stoten.” Zijn fanatisme is echter niet helemaal weggeëbd, want Colmjon heeft nog één grote wens die hij koestert: zijn collega Te Rietstap verslaan op de biljarttafel.

 

Interview en tekst: Victor Krol