Mail de redactieMail de redactie

Snel naar

Rondom het klaslokaal

Dit voorwoord schrijf ik in de trein, een grijze...

USAgenda 2017-2018

Een overzicht van de leerlingactiviteiten dit...

Nieuw redactielid

De huidige leerling-redactieleden doen dit jaar...

Ideeën welkom bij de medezeggenschapsraad

In de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad...

Genomineerde roman van docente Nynke Smits

Dit jaar verscheen bij Primavera Pers de historische...

Plusklassen 2016-2017

Afgelopen jaar konden leerlingen in de onderbouw...

Romereis twee-punt-nul

De Romereis is al jaren onderdeel van het Stedelijk...

Jodelende dodo’s op Socrates

Klas 1A en 1C vielen dit jaar in de prijzen tijdens...

Interview raad van toezicht

De beide rectoren van Athena en Socrates vormen...

Toetsen

Een wervelwind van brugklassers waait door de...

-- Oproepen en mededelingen --

Kerstactie 2014: 17 en 18 december

Gepubliceerd op 07-12-2014

Vorig jaar was de opbrengst ruim 38.000 euro en de huidige organisatoren van de Kerstactie hopen van harte om nog méér op te halen. De Kerstactie van het Stedelijk Gymnasium Leiden is elk jaar opnieuw de eindejaarsactiviteit van alle vierdeklassers. Zij proberen dan gedurende twee dagen via allerlei actiemiddelen – zoals rozen en ballonnen verkopen, die bezorgd worden bij de ontvanger in de klas met een kaartje eraan van de gulle gever – zo veel mogelijk geld bijeen te brengen voor een goed doel. Dat goede doel wordt elk jaar vooraf via een stemming onder de vierdeklassers bepaald.

 

Het goede doel

Dit jaar waren er zes mogelijke goede doelen ingebracht, waaronder: Ouderenfonds, Kili-Challenge en Stichting Vluchteling. De meeste stemmen kreeg Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker; als goed doel ingebracht door Roos Bukman uit klas 4H. Joep was ooit haar crèchegenootje, voordat hij op vierjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van neuroblastoom. Roos heeft nog steeds contact met de ouders van Joep, die ook de oprichters zijn van Villa Joep. “Sinds de brugklas weet je al dat je in de vierde zelf de Kerstactie mag doen. Veel mensen vinden dat heel leuk en melden zich dan ook aan voor de voorbereidingsfase. Omdat het goede doel voor mij heel dichtbij is, vind ik het erg leuk om van alles te regelen en te zorgen dat er zoveel mogelijk geld wordt opgehaald. Ik heb me daarom aangemeld als hoofd van de Commissie Ballonnen. Eigenlijk vind ik het verzinnen van nieuwe ideeën om geld in te zamelen nog het allerleukste.”

 

Cupido-rozen

En nieuwe ideeën zijn er genoeg. Zo worden er dit jaar bijvoorbeeld ook piepschuim sneeuwpoppen en warme chocolademelk verkocht. Ook nieuw zijn de Cupido-rozen: iemand stuurt twee rozen naar twee mensen met de boodschap ‘ik wil jullie koppelen’. En het kerstontbijt – traditiegetrouw op de laatste schooldag – krijgt een nieuwe invulling. In plaats van selfservice wordt het ontbijt in stijl uitgeserveerd. “Vaak is het kerstontbijt iets waar niemand zin in heeft, aan het begin van de vakantie. Wij willen proberen ervoor te zorgen dat iedereen komt en ook wil blijven, om de laatste dag van het jaar met je klasgenoten samen te zijn.”

 

40.000 haalbaar?

Maar voorlopig heeft Roos nog haar handen vol aan de voorbereidingen voor de ballonnencommissie. “Sponsors zoeken voor de ballonnen en voor de helium-vulling, tekst regelen voor de kaartjes en roosters maken voor het rondbrengen van de ballonnen straks. We willen dit jaar ook een ballonnenwedstrijd organiseren met prijzen voor de ballon die het verste komt. Ik doe het samen met mijn vriendin Mirte, dat is wel zo gezellig.” Roos hoopt meer geld op te halen dan vorig jaar, maar realiseert zich ook dat dat lastig wordt. “Misschien 40.000? Dat zou natuurlijk geweldig zijn, het is een enorm bedrag. Maar we hebben dit jaar weer meer acties, meer sponsors en ook meer bruggers. Dus het kan lukken.”

 

 

 

 

 

 

 

Roos Bukman (re) met Leontine Steijn

van Villa Joep