Mail de redactieMail de redactie

Snel naar

Rondom het klaslokaal

Dit voorwoord schrijf ik in de trein, een grijze...

USAgenda 2017-2018

Een overzicht van de leerlingactiviteiten dit...

Nieuw redactielid

De huidige leerling-redactieleden doen dit jaar...

Ideeën welkom bij de medezeggenschapsraad

In de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad...

Genomineerde roman van docente Nynke Smits

Dit jaar verscheen bij Primavera Pers de historische...

Plusklassen 2016-2017

Afgelopen jaar konden leerlingen in de onderbouw...

Romereis twee-punt-nul

De Romereis is al jaren onderdeel van het Stedelijk...

Jodelende dodo’s op Socrates

Klas 1A en 1C vielen dit jaar in de prijzen tijdens...

Interview raad van toezicht

De beide rectoren van Athena en Socrates vormen...

Toetsen

Een wervelwind van brugklassers waait door de...

-- Oproepen en mededelingen --

LEMUN 2014

Gepubliceerd op 04-12-2014

In het weekend van 21, 22 en 23 november was het weer zover. Van over de hele wereld kwamen delegaties scholieren naar Leiden om tijdens LEMUN met elkaar te debatteren over wereldproblemen. Op locatie Athena probeerden deze toekomstige wereldleiders samen - met hun frisse en nieuwe ideeën – oplossingen te vinden voor verschillende belangrijke en actuele kwesties.

 

 

MUNs worden over de hele wereld georganiseerd. In Nederland is onze eigen jaarlijkse MUN, LEMUN (Leiden Model United Nations), een van de grootste en ook zeker een van de leukste. Een MUN is een nabootsing van de Verenigde Naties waarbij honderden jongeren als ‘delegate’ een land vertegenwoordigen. In ‘committees’ met elk een eigen thema – zoals: mensenrechten, milieu, economie – verdedigen zij de meningen, belangen en ambities van dit land en stellen zij resoluties op via dezelfde procedure als bij de VN wordt gehanteerd. In het Engels speechen en debatteren is natuurlijk spannend, maar vooral vreselijk leuk en leerzaam.

 
 
Hard werken
De staff, bestaande uit leerlingen van onze school en onder leiding van zesdeklasser Willemijn Tiktak als Secretary General, heeft keihard gewerkt om LEMUN ook dit jaar weer mogelijk te maken voor meer dan 400 deelnemers. Zo werd de catering verzorgd, werden alle ‘admins’ opgeleid en werd er met het Housing Programme gezorgd voor een slaapplaats voor alle buitenlandse deelnemers. Ook is er een groot feest voor de zaterdagvond georganiseerd, waarbij iedereen met de gekste kostuums helemaal uitpakte. Het organiseren van een MUN is hard werken, maar het resultaat maakt het allemaal meer dan waard. 
 
Rondleiding
Docenten, ouders, grootouders, buren en andere geïnteresseerden konden een kijkje komen nemen op LEMUN 2014. Op zaterdag en zondag zijn er rondleidingen georganiseerd die langs zoveel mogelijk committees gingen om even bij de debatten mee te kijken. Ook kwam een aantal organisatorische plekken aan bod tijdens de rondleidingen, zoals het Approval Panel en de Editor Office van de LIME, het dagelijkse LEMUN krantje. 
Voor het eerst was ook de Historical Committee, dit jaar nieuw en een enorm succes, in de tour opgenomen. In deze committee leefden de delegates zich in in het verleden en focusten ze zich op de diplomatische processen rondom de Eerste Wereldoorlog.
 
Gigantisch succes
LEMUN 2014 was een gigantisch succes. Heel veel nieuwe ervaringen en nieuwe (internationale) vrienden rijker, hopen we dat iedereen met net zo’n positief gevoel als wij kan terugkijken op dit geweldige weekend. Een van de deelnemers vertelde ons bij vertrek: “Coming to LEMUN, feels like coming home.”
 
Door Noortje van Randwijk
 
Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op onze website of onze facebookpagina
Lees elders op deze website ook: Grootouder impressies van LEMUN 2014