Mail de redactieMail de redactie

Snel naar

Rondom het klaslokaal

Dit voorwoord schrijf ik in de trein, een grijze...

USAgenda 2017-2018

Een overzicht van de leerlingactiviteiten dit...

Nieuw redactielid

De huidige leerling-redactieleden doen dit jaar...

Ideeën welkom bij de medezeggenschapsraad

In de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad...

Genomineerde roman van docente Nynke Smits

Dit jaar verscheen bij Primavera Pers de historische...

Plusklassen 2016-2017

Afgelopen jaar konden leerlingen in de onderbouw...

Romereis twee-punt-nul

De Romereis is al jaren onderdeel van het Stedelijk...

Jodelende dodo’s op Socrates

Klas 1A en 1C vielen dit jaar in de prijzen tijdens...

Interview raad van toezicht

De beide rectoren van Athena en Socrates vormen...

Toetsen

Een wervelwind van brugklassers waait door de...

-- Oproepen en mededelingen --

 

 

 

Vertrek

U heeft vast in de krant gelezen dat er een vacature is voor een rector op Socrates. Ten grondslag hieraan ligt mijn vertrek van het Stedelijk Gymnasium Leiden per 1 augustus 2015. Een wel heel indirecte manier om je vertrek aan te kondigen. Vandaar dit schrijven.

Ik ga met pensioen omdat ik nog een aantal dingen wil doen die ik nu niet kan combineren met de vrij absorberende taak als rector die ik nu al vanaf 1997 uitvoer. 

Oorspronkelijk kwam ik op het SGL als interim die slechts een aantal maanden zou blijven, inmiddels is het bijna twee jaar geworden. Een goede tijd waarin ik als vanouds weer gehecht geraakt ben aan alle mensen van de school en waarin we hard gewerkt hebben aan een mooi SGL.

 

Wat ik hierna wil gaan doen? Ik wil wat langere tijd naar India om te helpen in een weeshuis met daarnaast een school. De school en het weeshuis vechten om te overleven in het niet meer zo aaibare India. De instellingen zijn opgebouwd met geld uit het Westen en nu de economie aantrekt in India geven mensen in het Westen minder veel en minder snel. We gaan proberen een vaste basis te creëren om de school, wellicht in afgeslankte vorm, voort te zetten (zie ook www.svashram.nl).

 

Daarnaast wil ik veel meer de natuur in als vogelaar en natuurgids, wil ik me als coach inzetten voor docenten en leidinggevenden en wil ik een boek gaan schrijven. Een boek over onderwijs dat nog niet geschreven is. Het gaat over hartstocht voor leren, plezier van het leren, over waar docenten het verschil kunnen maken tussen onderwijs geven en kinderen iets meegeven voor het leven, over deugdethiek en de lessen die we van Aristoteles kunnen leren: over deugden c.q. eigenschappen die je kunt ontwikkelen, in plaats van normen die de ondergrenzen zijn van wenselijk gedrag en altijd zullen verleiden tot grensoverschrijdend gedrag.

Kortom, een boek over glanzende oogjes: die magische momenten in het leven van leerlingen en docenten waarin alles klopt, waar plezier in leren, bergen willen verzetten en energie krijgen samen gaan. Ik ga op zoek naar teksten van filosofen, gedachten van docenten en leidinggevenden en werken van kunstenaars die mij kunnen inspireren bij het vormgeven van onderwijs waar iedereen glanzende oogjes van krijgt.

 

Zag ik die glanzende oogjes ook op het SGL?

Zeker: bijvoorbeeld  wanneer leerlingen en docenten terugkwamen uit Rome, bij de activiteiten tijdens de Kerstactie, bij de activiteiten rond LEMUN, bij de voorbereiding van het winterkamp, bij de inschrijving van nieuwe leerlingen en ook in sommige lessen.

 

Het SGL is een mooie school en dit is weer een afscheid met een brok in de keel.

Dat het u allen goed moge gaan!

Hans Buijze

 

Older topics:

Maximum bereikt? Maximum bereikt?

Column Column


Reacties

08-04-2015

Paul Lasschuijt

Mooi om te lezen dat deze man met zoveel hartstocht zijn werk heeft gedaan en zijn passie blijft volgen