Mail de redactieMail de redactie

Snel naar

Rondom het klaslokaal

Dit voorwoord schrijf ik in de trein, een grijze...

USAgenda 2017-2018

Een overzicht van de leerlingactiviteiten dit...

Nieuw redactielid

De huidige leerling-redactieleden doen dit jaar...

Ideeën welkom bij de medezeggenschapsraad

In de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad...

Genomineerde roman van docente Nynke Smits

Dit jaar verscheen bij Primavera Pers de historische...

Plusklassen 2016-2017

Afgelopen jaar konden leerlingen in de onderbouw...

Romereis twee-punt-nul

De Romereis is al jaren onderdeel van het Stedelijk...

Jodelende dodo’s op Socrates

Klas 1A en 1C vielen dit jaar in de prijzen tijdens...

Interview raad van toezicht

De beide rectoren van Athena en Socrates vormen...

Toetsen

Een wervelwind van brugklassers waait door de...

-- Oproepen en mededelingen --

Winterkamp

Gepubliceerd op 23-06-2014

Ook dit jaar was het Winterkamp geslaagd en heeft iedere leerling het volbracht!

Het is al weer even geleden, maar ook afgelopen winter zijn de leerlingen van de derde klas op Winterkamp geweest in Drenthe. In dit stukje vertellen wij, derdeklasser Victor die ‘m uitliep en tweedeklasser Afra die volgend jaar pas mag, over onze ervaringen tijdens het Winterkamp. Een barre tocht van 60 kilometer lang met slecht eten, kou en geen toilet …. of toch een gezellig uitje met nieuwe mensen, vrolijke liedjes en zoveel mogelijk manieren om snoep mee te smokkelen?

 

Donker en ijskoud was het nog, toen we werden gewekt door de leraren van wie we gelijk een ontbijt op bed kregen: twee ligakoeken! Toen ik later weer op mijn voeten stond, voelde ik weer de blaren die ik gisteren had opgelopen. Toch moesten we door om de eindstreep te halen! Het leek alweer zo lang geleden toen we verwachtingsvol en energiek met de bus op Winterkamp vertrokken…

 

Dag 1
Toen we de eerste dag aankwamen bij de herberg, na een lange busrit, gingen we al snel slapen. Er stond namelijk een zware dag op het programma. De volgende ochtend werd ik gefouilleerd door een ouder die, in tegenstelling tot de leraren, gelukkig niet mijn hele tas binnenstebuiten had gekeerd. En toen was het zo ver: we konden vertrekken! Nadat ik met mijn groepje een afstand van ongeveer 35 kilometer had afgelegd – in tegenstelling tot andere leerlingen waren wij niet omgelopen – kwamen we dan eindelijk aan bij het kampterrein, waar de tenten al klaarstonden. Na een prachtig kampvuur, met als avondeten een kop erwtensoep, gingen we in ons tentje slapen. Ook de ouders die meegingen moesten ’s nachts in tenten slapen, maar overdag mochten ze gelukkig wel in een warme auto van de ene naar de andere post rijden.
 

 

Dag 2
De tweede dag lopen ging natuurlijk iets moeizamer vanwege de inspanningen van de vorige dag, maar gelukkig hoefden we (slechts) 25 kilometer af te leggen. Toen we uiteindelijk bij de kazerne aankwamen, hadden we het eindpunt bereikt en zat het Winterkamp erop! Misschien klinkt dit alles niet echt als een leuk schoolreisje, toch is het Winterkamp een erg bijzondere en leerzame ervaring. Zo leer je onder andere om in een groepje samen te werken onder andere omstandigheden dan normaal. De meeste derdeklas leerlingen vinden het Winterkamp achteraf ook leuk, wat bleek uit de korte interviews die ik heb gehouden voor een verhaal in Pro Parentibus. “Zolang je een leuk groepje hebt, valt het lange wandelen zelf wel mee,” vond Melle Boddaert. “Maar omlopen of de weg kwijt raken is erg frustrerend. Hierdoor moet je nog langer lopen en ben je pas laat bij het kampterrein,” voegde Marijn Vollaard daaraan toe.
 

 

Allemaal verhalen
Niet alleen de derdeklassers krijgen iets mee van Winterkamp; de rest van de school merkt het ook. De week voor Winterkamp loopt er af en toe een aantal scholieren met rugzak en bergschoenen langs de school. Ook brengen de docenten opeens wijzigingen aan in de studieplanners. Tijdens Winterkamp zelf is het lesrooster meestal ook anders. Mijn klas had bijvoorbeeld op dinsdag maar drie lesuren, in plaats van de gebruikelijke zes uur. Een andere klas had in de hele week zes uur uitval, allemaal omdat sommige docenten mee gaan op Winterkamp! Ook is de school net een tikje rustiger dan normaal en zijn er opeens veel meer plekken waar je in de pauze kunt gaan staan. Naast het nieuwe rooster en de leegte krijgen de leerlingen, na afloop van het Winterkamp, allemaal verhalen te horen over hoe zij hebben geprobeerd om snoep mee te smokkelen. De broer van mijn vriend had zo veel snoep mee dat de docenten maar stopten met zoeken, omdat ze al zo veel snoep hadden gevonden. Een andere derdeklasser had in haar tas een dubbele bodem gemaakt, wat ik ook ga gebruiken! We kregen ook veel verhalen over het slechte en weinige eten te horen, maar achteraf bleek alleen dat de erwtensoep heel vies was en dat de rest wel mee viel.
 

 

Tekst: Victor Krol en Afra Peetoom