Mail de redactieMail de redactie

Snel naar

Rondom het klaslokaal

Dit voorwoord schrijf ik in de trein, een grijze...

USAgenda 2017-2018

Een overzicht van de leerlingactiviteiten dit...

Nieuw redactielid

De huidige leerling-redactieleden doen dit jaar...

Ideeën welkom bij de medezeggenschapsraad

In de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad...

Genomineerde roman van docente Nynke Smits

Dit jaar verscheen bij Primavera Pers de historische...

Plusklassen 2016-2017

Afgelopen jaar konden leerlingen in de onderbouw...

Romereis twee-punt-nul

De Romereis is al jaren onderdeel van het Stedelijk...

Jodelende dodo’s op Socrates

Klas 1A en 1C vielen dit jaar in de prijzen tijdens...

Interview raad van toezicht

De beide rectoren van Athena en Socrates vormen...

Toetsen

Een wervelwind van brugklassers waait door de...

-- Oproepen en mededelingen --

 

 

 

Yinka Adekoya

Gepubliceerd op 18-03-2017

Ambitieus, slim, leergierig, een aardige jongen, een goede vriend en een fenomenale danser. Dit klinkt misschien te goed om waar te zijn, maar hij bestaat echt. Yinka Adekoya uit klas 5k is de ultieme gymnasiast met zijn mooie cijferlijst, maar heeft naast school een grote passie; dansen. 

 

Yinka danste al als klein kind en deed mee aan kleine dance battles. Op zijn zesde, nadat hij zijn eerste dansvoorstelling had gezien, startte hij met de vooropleiding. Hij begon met alle dansstijlen, maar is zich uiteindelijk helemaal gaan richten op hiphop. 

 

Junior Dance
In 2014 deed hij mee aan het programma AVRO Junior Dance, waar hij de finale bereikte. “Ik had het jaar daarvoor ook al meegedaan, maar toen kwam ik niet eens door de eerste ronde”, zegt Yinka. “Het jaar daarna had ik mijn eigen choreografie gemaakt. Voordat ik aan Junior Dance meedeed had ik al in musicals gespeeld, en daar ontdekte ik hoe leuk ik het vind om op het podium te staan. Ook in de danslessen merkte ik dat ik zocht naar een nieuwe challenge. Junior Dance zag ik dan ook als een nieuwe kans en uitdaging om te laten zien wat ik kon en te kijken hoe ver ik was ontwikkeld in dans. Een bevestiging van mijn niveau.” En laat er geen twijfel over bestaan: dit is een hoog niveau. 

 

Voor het hoogst haalbare gaan
De school werd volgehangen met posters waarop stond ‘stem op Yinka’, klasgenoten kwamen mee naar de optredens en vrienden en familieleden belden zich blut om op Yinka te stemmen. En met resultaat. Hij behaalde een eervolle derde plek en na deze geweldige ervaring vertoont zijn carrière als danser een stijgende lijn. “Junior dance heeft me zeker verder gebracht,”’ zegt hij.  “Vooral omdat ik hierdoor besefte dat ik best goed was in dansen en daarom heb ik gekozen om van een hobby een grote passie te maken. Normaal ben ik op zich niet iemand die in het middelpunt van de aandacht staat, maar op het podium verandert dat, ik geniet ervan. Junior Dance heeft mij geleerd hoe je om moet gaan met camera's en social media. Hoe je moet overdrijven, maar toch jezelf kan blijven. En ik heb geleerd het uiterste uit mezelf te halen, voor het hoogst haalbare te gaan en op te vallen.” 

 

DC FLY
Niet alleen heeft hij deelgenomen aan Junior Dance, maar samen met zijn dansgroep DC FLY was hij ook te zien bij ‘Everybody dance now’. Op dit moment is hij bezig zich als professionele danser te ontwikkelen. Hij wil naast zijn studie zoveel mogelijk als danser bereiken. “Iedere les pak ik aan om weer nieuwe dingen te leren.  Als ik op vakantie ga kan ik het bijvoorbeeld niet laten om zoveel mogelijk lessen te volgen van mijn grote voorbeelden uit YouTube video's in Londen, LA, NY of Tokyo.”

 

Combineren met school
Ook al is het soms moeilijk school met dansen te combineren, het lukt Yinka goed. Hij maakt lange dagen en is na een dag vaak ook vermoeid, “maar juist die drukte motiveert mij nog meer en geeft me energie en als ik niet zou dansen dan verveelde ik me. Ook leer ik op de dansschool niet alleen dansen maar ook tips over hoe je school met dansen kan combineren en hoe die twee elkaar eigenlijk versterken.” 

 

“Je kan bereiken wat je wilt”
Een echte gymnasiast met een passie, een talent en een gave, Yinka is veel bezig met z’n dans en hij leert er veel van naast zijn school. “Maar wat het mij echt heeft geleerd is dat je kan bereiken wat je wilt als je er vol voor gaat.” En dat is precies wat Yinka doet, ik denk dat hij een inspiratie kan vormen voor ons allen. Als een ultieme gymnasiast, een prestigieuze, ambitieuze, aardige jongen met een fenomenaal danstalent.

 

Interview en tekst: Amal Maatoug

 


Reacties

30-03-2017

Lemmens maria

Wat leuk, het klopt precies .Een aardige leuke wijze knul die van dansen houdt net als ik ben haast 70 maar geef nog dansles extra leuk met zo,n neef ben apetrots op hem groetjes tante maria